ΝΕΑ
Posted in

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

1668583289560 large
Posted in

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες ανόρυξης δοκιμαστικής γεώτρησης γεωθερμίας και διενέργειας Δοκιμής Θερμικής Απόκρισης (Thermal Response Test,TRT) του γεωεναλλάκτη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών.
Τα δεδομένα που συλλέχθησαν και τα αποτελέσματα του TRT ,εισάγονται σε ειδικά λογισμικά (software’s) για την ακριβή διαστασιολόγηση των γεωεναλλακτών.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται υποδιαστασιολογήσεις ή υπερδιαστασιολογήσεις των γεωεναλλακτών και εξασφαλίζεται απόλυτα ότι το υπό σχεδίαση σύστημα γεωθερμίας θα λειτουργήσει με τη μέγιστη απόδοση .

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο βόρειο τομέα των Γιαννιτσών, στην παλιά συνοικία Βαρόσι και χτίστηκε κατά την περίοδο 1858-1867.
Έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (1987).

Θα είναι ο πρώτος Ιερός Ναός και ταυτόχρονα το πρώτο ιστορικό διατηρητέο μνημείο που θα καλύπτει τις θερμικές του ανάγκες (και ψυκτικές) με σύστημα γεωθερμίας.

Σε κτίρια ιδιαίτερης πολιτισμικής κληρονομιάς απαιτείται η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( σύμφωνα και με τις οδηγίες της UNESCO) ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφορία τους .

Η γεωθερμία , μία ήπια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας και διαθέσιμη 24/365, αναδεικνύει  τη διαχρονικότητα των  ιστορικών κτιρίων με το βλέμμα στο μέλλον!

TOP