ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

 1. Η γεωθερμία είναι μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που  περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς
 2. Η απόδοση ενός γεωθερμικού συστήματος είναι 400%. Δηλαδή για κάθε 4 Kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος τα 3 Kw είναι δωρεάν από τη γή .
 3. Με σημερινές τιμές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει σταθερά εξοικονόμηση  70%
 4. Η απόσβεση ενός γεωθερμικού συστήματος ανέρχεται σε 5-7 έτη , ανάλογα με τη χρήση.
 5. Είναι ένα κοινό σύστημα για τη θέρμανση και ψύξη.
 6. Δεν απαιτούνται καμινάδες και δεξαμενή πετρελαίου
 7. Ευκολία στον χειρισμό .
 8. Ελάχιστο κόστος συντήρησης
 9. Είναι το πιο σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης αυτή τη στιγμή στον κόσμο
 10. Είναι μία τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη , καθώς εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες . Στην Β.Ευρώπη και Αμερική από τη δεκαετία του ’50.( π.χ στη Σουηδία το 80% των νέων κτιρίων χρησιμοποιούν γεωθερμία). Αλλά και στη χώρα μας υπάρχουν πάμπολλες εφαρμογές σε Δημόσια και Ιδιωτικά κτίρια με εκπληκτικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας.
 11. Η απόδοση ενός γεωθερμικού συστήματος είναι σταθερή ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.
 12. Σύμφωνα και με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την  ενεργειακή πολιτική , στόχος είναι  η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο,κλπ) και η ένταξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  για τη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων. Αλλωστε και από την Εθνική Νομοθεσία και το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας επιβάλλεται η σταδιακή κατάργηση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης κτιρίων και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα και αποδοτικά συστήματα  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ,πρωτίστως για όλα τα Δημόσια Κτίρια και στη συνέχεια και για τα ιδιωτικά.
 13. Άρα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για πολλούς λόγους η στροφή  μας  από τη χρήση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης  σε νέα συστήματα που προφέρουν εξοικονόμηση  και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα .
 14. Ιδίως για τα κτίρια ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και για να τονισθεί η αειφορία τους  , σύμφωνα και με οδηγίες της UNESCO  , επιβάλλεται η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας .
 15. Με δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να θεωρούνται πλέον παρελθόν για τη χρήση τους  σε εγκαταστάσεις  θέρμανσης , η γεωθερμία αποτελεί  σαφώς τη βέλτιστη λύση  .
8
9

ΟΡΙΣΜΟΙ

Με τον όρο «Γεωθερμία», θα μπορούσε να δημιουργηθεί σύγχυση, διότι ο όρος αναφέρεται στη θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως γεωθερμία ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές.

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Πρακτικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια μηχανή που μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα από τον ψυχρό χώρο στον θερμό, ή στη γλώσσα των μηχανικών, από τη «θερμή δεξαμενή» στην «ψυχρή δεξαμενή». Ακριβώς την ίδια δουλειά εκτελεί το οικιακό ψυγείο και το κλιματιστικό μηχάνημα που απαντάται στα σπίτια και στα γραφεία. Μια διαφορά που έχει το ψυγείο με το κλιματιστικό είναι το ότι στο δεύτερο μπορεί να οριστεί από το χρήστη η θερμή και ψυχρή δεξαμενή. Το καλοκαίρι ορίζουμε θερμή δεξαμενή το περιβάλλον και ψυχρή τον εσωτερικό χώρο (επιλέγοντας λειτουργία ψύξης) και το μηχάνημα αποβάλλει στο περιβάλλον τη θερμότητα του σπιτιού. Το χειμώνα ορίζουμε θερμή δεξαμενή τον εσωτερικό χώρο και ψυχρή το περιβάλλον (επιλέγοντας λειτουργία θέρμανσης) και το μηχάνημα αποβάλλει τη θερμότητα που υπάρχει στο περιβάλλον μέσα στο σπίτι.
10
11

ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας (ΓΑΘ) αντί να χρησιμοποιεί τον αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος για να αποβάλλει (καλοκαίρι) ή να αντλήσει (χειμώνας) θερμότητα, χρησιμοποιεί τη θερμότητα που περικλείουν τα υπόγεια νερά, τα νερά των λιμνών και της θάλασσας, ή ακόμα και τη θερμότητα που περικλείει το χώμα!
Έχει επαληθευτεί το γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους η θερμοκρασία είναι σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ΓΑΘ χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο σωληνώσεων, όπου κυκλοφορεί νερό, κατάλληλα τοποθετημένων ανταλλάζει θερμότητα με το έδαφος ή με τη θάλασσα αναλόγως την εγκατάσταση.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Μπορεί να κάνει κάποιος τη σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα κλιματισμού με αερόψυκτες εξωτερικές μονάδες όπως πχ τα πολύ γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά μηχανήματα διαιρούμενου τύπου, οι εξωτερικές μονάδες των οποίων είναι εμφανείς στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων ή στα δώματα των κτιρίων. Όλοι όσοι τα έχουν χρησιμοποιήσει το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής μέρας (35°C ή και 40°C), γνωρίζουν τη δραματική πτώση της απόδοσής τους και την αδυναμία τους να δροσίσουν ικανοποιητικά το χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί η συσκευή καλείται να αποβάλει θερμότητα σε ένα περιβάλλον ήδη κορεσμένο από θερμικό φορτίο και καταβάλει μια μάταιη προσπάθεια καταναλώνοντας υπερβολικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν όμως η κλιματιστική συσκευή απέβαλε τη θερμότητα σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον, όπως αυτό του εσωτερικού του εδάφους, όπου ακόμη και στις θερμότερες μέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 20ο C, τότε η απόδοσή της θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη και η οικονομία σε ηλεκτρική ενέργεια τεράστια.

Σε αυτή την αρχή της θερμοδυναμικής βασίζεται η χρήση των γεωθερμικών εναλλακτών, που κατά μια έννοια «μεταφέρουν», με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας, τους 20°C του εδάφους μέσα στο κτίριο, καταναλώνοντας έτσι την ελάχιστη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια.

Κατ’ ανάλογο τρόπο, το χειμώνα, το γεωθερμικό σύστημα καλείται να ανυψώσει τους 15-17°C του εδάφους μέχρι τους 20-22°C για να ζεστάνει το εσωτερικό του κτιρίου. Η οικονομία και εδώ είναι τεράστια σε σχέση με μία συμβατική αντλία θερμότητας αέρα. Να σημειωθεί ότι τα συμβατικά κλιματιστικά μηχανήματα αδυνατούν σχεδόν να ζεστάνουν το χώρο σε θερμοκρασίες κάτω των 0°C.

10

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι εγκατάστασης του γεωθερμικού εναλλάκτη, τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω:

 
1

1

Εγκατάσταση κλειστού βρόχου με οριζόντιες σπείρες σωληνώσεων

Ανοίγονται ορύγματα βάθους περίπου 2m ή γίνεται εξολοκλήρου εκσκαφή του χώρου και τοποθετείται ο γεωθερμικός εναλλάκτης. Χρησιμοποιείται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα όταν επαρκεί ο χώρος του οικοπέδου επειδή είναι η πιο οικονομική λύση.

2

Εγκατάσταση κλειστού κατακόρυφου βρόχου με σωληνώσεις

Γίνονται γεωτρήσεις σε μικρά σχετικά βάθη και εισάγονται σωλήνες που αποτελούν το γεωθερμικό εναλλάκτη. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου η επιφάνεια του οικοπέδου είναι μικρή και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η 1η μέθοδος.

2
1

3

Εγκατάσταση με γεωτρήσεις άντλησης και επαναφοράς υπογείων υδάτων

Το νερό αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα διέρχεται από την αντλία θερμότητας όπου απορροφά ή αποδίδει θερμότητα και κατόπιν επανεισάγεται στη γη. Το σύστημα αυτό ενδείκνυται σε περιοχές με ρηχό βάθος υδροφόρου ορίζοντα. Βασικό του πλεονέκτημα είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις σε χώρο στο οικόπεδο.

TOP