ΝΕΑ
Posted in

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟY ΕΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

1648190964453 large
Posted in

 

Κλειστό Κολυμβητήριο Γρεβενών.
Ξεκινάμε…
Ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Κολυμβητηρίου Γρεβενών με χρήση γεωθερμίας.
Μετά την ολοκλήρωση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου Γρεβενών που μετατράπηκε σε ένα Πράσινο Γυμναστήριο , με καταπληκτικά αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας , σειρά έχει τώρα το Κλειστό Κολυμβητήριο.
Σε λίγο καιρό τα Γρεβενά αποκτούν και ένα Πράσινο Κολυμβητήριο.
Εκτός από τις παρεμβάσεις στο κέλυφος ( θερμομόνωση, στέγη, κουφώματα,κλπ ) , η χρήση γεωθερμίας θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην εξοικονόμηση που θα φθάνει έως 70%.
Τα κολυμβητήρια είναι πολύ ενεργοβόρα κτίρια καθώς απαιτούν τεράστιες ποσότητες θερμικής ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας των κολυμβητικών δεξαμενών . Αλλωστε είναι γνωστό ότι τα περισσότερα Κολυμβητήρια υπολειτουργούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες καθώς το κόστος λειτουργίας τους με συμβατικές μεθόδους ( πετρέλαιο, αέριο) είναι δυσβάστακτο.
Στη σημερινή εποχή που η ενεργειακή κρίση κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη μας και όλοι ψάχνουν λύσεις και τρόπους απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα , η γεωθερμία δίνει την απάντηση και τη λύση.
Η γεωθερμία έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ΑΠΕ ( ηλιακή, αιολική) καθώς είναι πάντα διαθέσιμη είτε είναι ημέρα είτε νύχτα, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, είτε έχει άνεμο είτε όχι. Για αυτό είναι η μοναδική ΑΠΕ που μπορεί να σταθεί σαν πηγή ενέργειας βάσης
Η αβαθής γεωθερμία μπορεί να εφαρμοσθεί παντού ,αφού εκμεταλλεύεται τη σταθερή θερμοκρασία της γης σε κάποιο βάθος και δεν απαιτείται η ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου .
Σε ένα γεωθερμικό σύστημα, κάθε 4Kw αποδιδόμενης θερμικής ισχύος τα 3 Kw είναι δωρεάν από τη γη και το 1 Kw ηλεκτρική ενέργεια.
Εάν μάλιστα αυτό το μικρό ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ ( φωτοβολταϊκα , αιολικά,κλπ) τότε έχουμε καταφέρει να κατασκευάσουμε ένα πραγματικό κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ( Zero Energy Building) .
Αυτός είναι ο τρόπος κατασκευής βιώσιμων και αειφόρων κτιρίων .
Αυτός είναι ο τρόπος σχεδίασης βιώσιμων και αειφόρων πόλεων .
Αυτός είναι ο τρόπος απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Το πρόσφατο παρελθόν ,μας έχει δείξει ότι σε κάθε κρίση (οικονομική, επιδημιολογική) επιταχύνονται οι ρυθμοί λήψης αποφάσεων και τομών που πριν έκαναν χρόνια για να πραγματοποιηθούν, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και προβληματισμούς.

Ετσι λοιπόν , σήμερα, καταμεσής της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη μας ήρθε η ώρα να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις για την ενεργειακή μετάβαση ( κάτι που συζητάμε εδώ και δεκαετίες αλλά ο ρυθμός της μετάβασης είναι πολύ αργός λόγω εμποδίων και συμφερόντων).

Και βέβαια στο νέο ενεργειακό τοπίο δεν θα λείπει η γεωθερμία .

Passion for geothermia!

TOP